GuruPolitico: Πλησιάζει (;) η ώρα της διπλωματίας. 


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

 

Πλησιάζει (;) η ώρα της διπλωματίας. 

Η τελευταία συνάντηση Πούτιν - Λουκασιένκο  στην Πετρούπολη έβγαλε ειδήσεις. Σημαντικότερη όλων είναι ότι τα δισεκατομμύρια που οι δυτικές χώρες στερούν από τους πολίτες τους για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, φαίνεται ότι είναι λεφτά…χαμένα! Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το τελευταίο διάστημα τα ρωσικά μαχητικά κατέστρεψαν αριθμό ρεκόρ ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού. «Τόσο μεγάλος αριθμός δυτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα Leopard  δεν καταστράφηκε ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η περιβόητη ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου φαίνεται ν’ αποτυγχάνει παταγωδώς. Το Κίεβο ανέπτυξε ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των πολυδιαφημισμένων τανκ Leopard. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Πούτιν, οι Ουκρανοί δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, άφησαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 26 χιλιάδες νεκρούς! 

Στοιχεία που παραθέτει η διαδικτυακή εφημερίδα bankingnews.gr, αναφέρουν ότι από τις 4 Ιουνίου μέχρι σήμερα οι Ουκρανοί έχουν χάσει 26.000 με 27.000 στρατιώτες, 1244 άρματα μάχης και χιλιάδες άλλο εξοπλισμό, 21 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 17 Leopards και 12 Bradley…

Την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης δεν την επισημαίνει μόνο ο Πούτιν, αλλά την παραδέχονται και δυτικοί αξιωματούχοι. Ο ίδιος ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε την αρνητική αυτή για τους δυτικούς συμμάχους εξέλιξη, παραδεχόμενος ευσχήμως ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών παραπαίει και ότι μέσα σε 50 ημέρες έχασαν 27.000 στρατιώτες και σχεδόν το 25% των οπλικών συστημάτων της Δύσης! Ο βοηθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Εθνική Ασφάλεια Jake Sullivan, μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ασφαλείας του Ινστιτούτου Aspen, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην Συμβούλου του Πενταγώνου, συνταγματάρχη Douglas McGregor, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ουκρανικός στρατός κινδυνεύει από μαζικές λιποταξίες! Από την πλευρά του ο Πολωνός στρατηγός Leon Komornicki, πηγαίνοντας ένα βήμα πάρα πέρα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει τόσο ισχυρές άμυνες που μπορεί να ξεκινήσει αντεπίθεση ανά πάσα στιγμή… 

Με δεδομένη λοιπόν την αποτυχία ν’ αλλάξει τα δεδομένα με τη δύναμη των όπλων, μήπως έφθασε η ώρα η Δύση να στραφεί προς τη γλώσσα της διπλωματίας; Μέχρι σήμερα οι δυτικές χώρες, σύμφωνα με την «Καθημερινή» , έχουν ρίξει στις μυλόπετρες του πολέμου περισσότερα από 180 δις. δολάρια (!) σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο. Το τεράστιο αυτό ποσό δεν προήλθε από το πλεόνασμα, αλλά από το υστέρημα των δυτικών οικονομιών, οι οποίες προτού προλάβουν να βγουν από την τελευταία οικονομική κρίση και τη δοκιμασία της πανδημίας, μπήκαν σε μια νέα περιπέτεια. Τα πρωτοφανή επίπεδα του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φτωχοποίηση είναι φαινόμενα που πρέπει επιτέλους να στείλουν μήνυμα κινδύνου στις δυτικές κυβερνήσεις. Η οικονομική κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη και αυτός είναι και ο λόγος που χιλιάδες πολίτες, κυρίως στη Γερμανία, βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο. 

Σύντομα θα διαφανεί κατά πόσο οι φωνές των πολιτών θα φθάσουν μέχρι τα υψηλά δώματα της εξουσίας…

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μόσχα, Ρωσία: Άνθρωποι συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Maxim Shemetov/Reuters

Ήξερες ότι...

Το 25% των εγκλημάτων στη Γαλλία διαπράττονται από νέους, ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
20
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Θαλλελαίος, Θαλής, Λύδια, Λήδα, Λύδα

1498
Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1867
Η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.
1902
Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
1927
Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.
2002
Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy