Μήνυμα ελήφθη. Πάμε! Του Βασίλη Πρωτοπαπά

anastakinciΗ πρωτοβουλία των δύο ηγετών να στείλουν ευχετήριο μήνυμα στον κυπριακό λαό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αποτελεί τομή.

Το περιεχόμενο του μηνύματος μικρή σημασία έχει κι είναι αμφίβολο αν κανείς το θυμάται επακριβώς. Είναι η πρώτη φορά από τότε που υπάρχει κυπριακό πρόβλημα που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων απευθύνουν μαζί ένα κοινό μήνυμα. Που απευθύνονται στον κυπριακό λαό ως σύνολο. Που στέκονται μαζί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό χωρίς την παρουσία κάποιου ξένου μεσολαβητή. Κι είναι η πρώτη φορά που απευθύνουν μήνυμα, καθένας στη γλώσσα της άλλης κοινότητας. Στα ελληνικά και στα τουρκικά, στις επίσημες γλώσσες του κράτους, στις γλώσσες των ανθρώπων αυτού του τόπου.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μια απλή κίνηση για χάρη εντυπώσεων επικοινωνίας. Και σίγουρα δεν είναι έμπνευση κανενός ξένου, αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε από πρώτο χέρι. Η ενέργεια των δύο ηγετών έρχεται ως επιστέγασμα, αφενός του κοινού οράματος για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, αφετέρου της κυπριακής ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια. Με εξαίρεση τη σύντομη αλλά παραγωγική περίοδο που διάρκεσαν οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, ποτέ στο παρελθόν οι κυπριακές ηγεσίες δεν είχαν τόσο μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο ρόλος των εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ είναι σαφώς περιορισμένος, η ευθύνη για τις συνομιλίες και για την εξεύρεση συγκλίσεων και τελικής συμφωνίας (στις εσωτερικές πτυχές) βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας των δύο κοινοτήτων.  Οι διαφορές και οι αποκλίσεις δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο κανένας τρίτος και κανένας ξένος δεν πρόκειται να τις γεφυρώσει με επιδιαιτητική παρέμβαση. Τη λύση θα την συμφωνήσουν, εφόσον συμφωνήσουν σε όλα, οι κυπριακές ηγεσίες. Με τους διάφορους τρίτους (Εγγυήτριες Δυνάμεις, ΟΗΕ, ΕΕ) να τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους στις πτυχές που επίσης τους αφορούν: εγγυήσεις, στρατεύματα, ασφάλεια.

Η επιλογή να δοθούν ευχετήρια μηνύματα στη γλώσσα του «άλλου» είναι μια πράξη τόλμης και αποφασιστικότητας. Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, μιλώντας στα τούρκικα, στέλνει το μήνυμα της αναγνώρισης και του σεβασμού στην ιδιαίτερη εθνοτική και πολιτισμική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Τους λέει ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία η κοινοτική τους αυτονομία θα είναι πλήρως διασφαλισμένη, ανεξάρτητα από τις πληθυσμιακές αναλογίες. Τους λέει ακόμη ότι η πολιτική ισότητα της κοινότητάς τους και η ισότητα μεταξύ των πολιτών είναι δεδομένες και κατοχυρωμένες. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας ελληνικά, στα οποία εμφανώς έχει προπαίδεια, δίνει το μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν απειλούν την εθνική καταγωγή, την παιδεία και τον πολιτισμό των Ελληνοκυπρίων. Μας λέει ότι θέλουν να ζήσουμε σε μια κοινή πατρίδα, καθένας με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις παραδόσεις του, αλλά και ως Κύπριοι πολίτες. Μας θυμίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είχαν ποτέ δυσκολία να μαθαίνουν και να μιλούν ελληνικά, ότι τρέφουν φιλικά αισθήματα απέναντι στον ελληνισμό.

Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι σε όλους μας γνωστή η πολική διαδρομή του Προέδρου. Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν ηγέτη με το παρελθόν του Ν. Αναστασιάδη να απευθύνει δημοσίως μήνυμα στην τουρκική γλώσσα. Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και ηγετικό ανάστημα.

Για καλή τύχη αυτού του τόπου, το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας είναι έτοιμο, ώριμο, αποφασισμένο να πάμε μπροστά. Το μήνυμα είχε τεράστια απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εντός και εκτός Κύπρου, εκεί που η μιζέρια των βραδινών δελτίων τηλεοπτικών ειδήσεων δεν μπορεί πλέον να φτάσει. Το μήνυμα έχει φτάσει στον προορισμό του και έχει τύχει θετικής υποδοχής. Η κοινωνία επιστρέφει το δικό της μήνυμα στους ηγέτες: προχωρήστε, πιο αποφασιστικά, για την ευρωπαϊκή κοινή πατρίδα που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας, είμαστε δίπλα σας. Hade! Πάμε!

Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μόσχα, Ρωσία: Άνθρωποι συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Maxim Shemetov/Reuters

Ήξερες ότι...

Το 25% των εγκλημάτων στη Γαλλία διαπράττονται από νέους, ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
20
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Θαλλελαίος, Θαλής, Λύδια, Λήδα, Λύδα

1498
Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1867
Η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.
1902
Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
1927
Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.
2002
Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy