GuruPolitico: Στο ΑΚΕΛ υφαίνουν το ευρωψηφοδέλτιο - Ο Γιώργος, ο Γιώργος και ο Νιαζί!


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Στο ΑΚΕΛ υφαίνουν το ευρωψηφοδέλτιο 
 
Ο Γιώργος, ο Γιώργος και ο Νιαζί!


 
Μπορεί η κοινότητα των social media ν'ασχολείται με τη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην «Καθημερινή», όμως η προσοχή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι στραμμένη αλλού.

Όπως εκμυστηρεύτηκε στην ιστοσελίδα μας ανώτερο στέλεχος της Αριστεράς, στα ψηλά δώματα του κόμματος ξεκίνησε ήδη το παρασκήνιο για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ στις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη.

Για την ώρα η μόνη, μάλλον, σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος παρά τα κάποια προσωπικού χαρακτήρα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αναμένεται να επαναδιεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη το ψηλό ποσοστό ψήφων που εξασφάλισε στις προηγούμενες εκλογές σε συνδυασμό με την θετική προβολή που έτυχε από τη συμμετοχή του στην επιτροπή για το κατασκοπευτικό σύστημα Pegasus, οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι αυξημένες.

Από κει και πέρα, μερίδα της ηγεσίας ασκεί έντονες πιέσεις πάνω στον Γιώργο Λουκαΐδη προκειμένου να δεχτεί να «ηγηθεί» του ψηφοδελτίου του κόμματος. Οι εισηγητές της πρότασης θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Λουκαΐδη, με το ειδικό βάρος που διαθέτει, θα βοηθήσει στον περιορισμό των φυγόκεντρων τάσεων ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Όμως οι προθέσεις τους δεν φαίνεται να είναι τόσο αθώες, αφού η «μεταγραφή» Λουκαΐδη στις Βρυξέλλες θα ανοίξει τον δρόμο στον Άριστο Δαμιανού για αναρρίχηση στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, θέση που ατύπως θεωρείται η δεύτερη στην ιεραρχία του κόμματος. Πάντως αν τελικά ο Λουκαΐδης πειστεί ή με κάποιο τρόπο αναγκαστεί να κατέβει ως υποψήφιος, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, ασχέτως τάσεων και προτιμήσεων, θα εργαστεί για την εκλογή του.

Στις προηγούμενες εκλογές το ΑΚΕΛ πρωτοτύπησε, κατεβάζοντας ως υποψήφιο τον Τουρκοκύπριο Καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Οι ψηφοφόροι αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η οποία μεταξύ άλλων έστειλε και τα σωστά πολιτικά μηνύματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Με δεδομένη την επιτυχία του εγχειρήματος, το ΑΚΕΛ, παρά τις όποιες διαφωνίες προέκυψαν σε επί μέρους θέματα με τον συγκεκριμένο ευρωβουλευτή, θεωρεί δεδομένη την συμπερίληψη του στο ψηφοδέλτιο. Το θέμα συζητήθηκε ήδη στα καθοδηγητικά όργανα με θετική κατάληξη. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ θεωρεί την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ πολυσυλλεκτική, ικανή να προσελκύσει ψήφους τόσο από την τουρκοκυπριακή προοδευτική Αριστερά, όσο και από ευρύτερα στρώματα των Ελληνοκυπρίων που υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι οι ψήφοι από την τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρούνται ιδιαιτερα σημαντικές, επειδή περιορίζουν τον κίνδυνο το ΑΚΕΛ ν απωλέσει μία από τις δύο έδρες που διαθέτει στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο και παρά τη δεδομένη θέληση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα όπως μας πληροφόρησε άτομο του φιλικού περιβάλλοντός του, ο ευρωβουλευτής αποφάσισε να αφυπηρετήσει και ν ασχοληθεί αποκλειστικά με το συγγραφικό έργο. Όμως στο ΑΚΕΛ ούτε ν ακούσουν δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Έτσι ο ίδιος ο ΓΓ του κόμματος ανέλαβε να μεταπείσει τον κ. Κιζίλγιουρεκ, ασκώντας του έντονη πίεση. Αν θα τα καταφέρει ή όχι, θα φανεί σε λίγες βδομάδες. Πέραν των προαναφερθέντων, στο χώρο της Αριστεράς και των δυνάμεων που συνεργάζονται μαζί της υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να δουν το όνομα τους να φιγουράρει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Όμως πολλά από τα ονόματα που ακούγονται ή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είτε δεν ενδιαφέρονται, είτε δεν έχουν προσεγγιστεί καν. Για παράδειγμα σίγουρα δεν θα δείτε στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ τον Αντρέα Μαυρογιάννη - «από δήμαρχος κλητήρας»; - , τον Αχιλλέα Δημητριάδη - αυτόν το ΑΚΕΛ θα τον ήθελε μάλλον για τη δημαρχία της πρωτεύουσας -, ούτε βέβαια την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν την ενδιαφέρει η προοπτική της ευρωβουλής. Για περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες θα πρέπει να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή ακόμη… 
 
Ω.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μόσχα, Ρωσία: Άνθρωποι συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Maxim Shemetov/Reuters

Ήξερες ότι...

Το 25% των εγκλημάτων στη Γαλλία διαπράττονται από νέους, ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
20
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Θαλλελαίος, Θαλής, Λύδια, Λήδα, Λύδα

1498
Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1867
Η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.
1902
Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
1927
Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.
2002
Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy